joi, 31 august 2017

Tomar. Portugalia

Cum Portugalia pare să fie destinaţia anului, am să povestesc despre călătoria mea în acea ţară. Şi nu despre Lisabona unde se duc mulţi, ci despre Portugalia dincolo de capitala sa.

Dacă înainte de plecarea acolo eram întrebat dacă am vreo referinţă literară despre Portugalia aş fi spus fără să ezit Tomar.
Tomar a fost sediul de căpetenie al Cavalerilor Templieri în Portugalia. Când ordinul a fost desființat cu scandal asupra obiceiurilor nu tocmai creştine ale cavalerilor, acuzaţii care aveau în spatele lor mai ales lăcomia de a pune mâna pe bogaţiile ordinului, în Portugalia lucrurile au decurs mai blând. Regii Portugaliei nu s-au atins cu nimic de Cavalerii Templieri, doar le-a cerut să-şi schimbe numele (să nu iasă vorbe că a fost încălcată porunca papei de desființare) putând să-şi vadă mai departe de treburi.
Aşa că Tomar a rămas un castel mănăstire tipic pentru templieri, care poate fi admirat în toată splendoarea. Cu capela de formă poligonală originală, tipică pentru Templieri, căci imita forma, așa se credea cel puțin atunci, Templului din Ierusalim, capelă în care cavalerii intrau pe cal pentru închinare.  Dar mai ales cu mulţime de curţi interioare fiecare dedicate unei activități.  Cu bucătăria foarte bine organizată , inclusiv cu un dispozitiv de păstrat mâncarea caldă, cu dormitoare cu încălzire centrală cu abur care circula prin pereţi.

Orășelul,  destul de provincial, are un centru vechi care merită vizitat.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...