marți, 15 august 2017

Lourmarin - Provence. Plus cateva sfaturi practice


Lourmarin e un satuc din Luberon, Provence, facut celebru de Peter Mayle, autorul britanic responsabil de o serie de carti in care personajul principal este chiar Provence. Una a si fost ecranizata cu succes ( A Good Year). Mayle locuieste chiar in Lourmarin, si marturisesc ca nu are gusturi proaste.
Aflat oarecum mai in marginea regiunii, mai la campie, oraselul e fotogenic cat cuprinde, si nu trebuie ratat. Plus ca cei cu pasiuni literare trebuie sa stie ca aici a trait si scris si Albert Camus, si veti gasi o multime de locuri legate de faimosul scriitor. Eu am ajuns in Provence cu o cursa Bucuresti-Paris, Paris- Marsilia. Daca va planificati bine momentul calatoriei veti gasi bilete la preturi bune chiar daca nu e vorba de low cost. Desigur exista varianta Nisa cu curse directe si low cost, Daca puneti insa si pretul unui TGV de la Nisa spre Marsilia sau alta localitate din Provence (Aix) mare economie nu faceti.
Aeroportul din Marsilia e bine legat cu Marsilia dar si cu alte localitati. In apropiere este o statie de tren (un autobuz va duce gratuit in statie din terminal) care leaga aeroportul cu Marsilia dar si cu Arles sau Avignon. Sunt autobuze frecvente spre Aix si Nimes.
Favoritul meu ramane Aix en Provence. Nu il ratati. In plus e o buna baza pentru explorat Luberon.
Spre Luberon folositi excursiile organizate, daca nu inchiriati o masina. Transportul in comun  nu ofera legaturi prea bune in zona, si e destinat mai mult scolarilor si navetistilor, orarul fiind fixat pe nevoile acestora, putin convenabil pentru un turist. Iar in sezonul de vara, cand e vacanta pentru elevi, majoritatea curselor sunt anulate.
Intre orasele mari, e o retea buna de trenuri, relativ scumpe.
O descoperire a fost ( si daca ma mai duc o voi folosi mai mult) reteaua de autobuze puse la dispozitie de regiunea care are capitala la Nimes. Sunt foarte ieftine si ating multe puncte turistice de interes. Puteti folosi Nimes ca baza din aceasta perspectiva, plus ca e un oras foarte cochet, pe care as vrea sa-l mai explorez.
Daca sunteti pasionat de bicicleta si aveti conditia fizica necesara zona e un rai. Luberon are o sosea speciala pentru ciclisti, excelenta, m-am intersectat de mai multe ori cu ea pe drum.
Si din Arles puteti merge sa explorati delta Rhonului pe bicicleta, cu trasee fabuloase.
Hotelurile nu sunt ieftine, e o zona turistica de prima mana, asa ca rezervati din timp, caci ofertele bune sunt luate cu mult timp inainte.
Restaurantele nu sunt tocmai ieftine. Baza meniului meu a fost furnizata de boulangerie. O speciliatate de paine sau patiserie facuta pe loc  dimineata devreme cu o cafea (majoritatea acestor magazine ofera facilitati pentru un mic dejun frugual) este o experienta de neuitat.
Nu ratati nici pietele de legume.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...