duminică, 22 ianuarie 2017

Kutna HoraDeşi puţină lume ajunge să se plictisească când vizitează Praga, totuşi, dacă aveţi ceva spirit de călător vă puteţi repezi din Praga şi la Kutná Hora.

Nu e mare efort, trenurile pleacă şi vin cam din oră în oră din Praga (staţia principală, Praha hlavní nádraží), drumul durând cam 55 minute. În plus preţul biletelor e convenabil. Atenţie că la Kutná Hora trenul opreşte într-o staţie care este oarecum departe de centrul vechi al oraşului, legătura fiind făcută fie cu un autobuz care aşteaptă la fiecare tren în staţie, fie tot cu trenul, unul local de legătură, care vă duce până la staţia mai mică aflătă imediat lângă oraşul vechi.

Însă nu vă repeziţi la aceste mijloace de transport pentru că atracţia turistică cea mai mediatizată se află totuşi lângă gară în  suburbia depărtată de oraşul vechi (cunoscută şi sub numele de Sedlec). Este vorba de Capela cimitirului cu osuar. Spre oroare multora şi satisfacţia amatorilor serialului cu Familia Adams, capela este decorata cu oasele a câtorva mii de răposaţi. Sunt acolo candelabre făcute din oase de om, piramide din cranii, precum şi blazonul familiei nobile care a finanţat această macabră amenajare, evident meşterit tot din oase omeneşti.

După ce v-aţi înfiorat destul şi aţi meditat la vremelnicia celor omeneşti, totuşi nu rataţi să mergeţi în oraşul vechi. Kutná Hora a fost din sec. al XIII-lea un adevărat El Dorado al Cehiei ba chiar al întregii Europe Centrale, aici au fost cele mai renumite mine de argint din zonă în timpurile Evului Mediu. Astfel că în oraşul vechi veţi găsi construcţii pe măsura trecutului glorios şi bogat al oraşului. Nu rataţi Sfânta Barbara (bineînţeles că minerii nu au uitat să-şi onoreze patroana cu o catedrală de dimensiuni regeşti), colegiul iezuit, sau Curtea Italiană. Curtea Italiană înseamna de fapt monetăria regilor cehi, datorându-şi numele numeroşilor meşteri de origine italiană care lucrau aici.
În fine nu rataţi atmosfera deosebită a străduţelor oraşului, care are în plus faţă de Praga o notă de tihnă şi calm.

Mai multe informaţii la http://www.kutnahora.cz/index.php?lns=enNiciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...