sâmbătă, 25 aprilie 2015

Civilizatie si cultura


Marija Gimbutas, Civilizatie si cultura, Meridiane 1989,

Tot citesc in ultima vreme discutii patimase despre Cultura (civilizatia) Cucuteni, despe scrierea de la Tartaria. Si imi dau seama ca discutiile se fac de oameni care nu au parcus nimic care sa le confere posibilitatea sa aprecieze in mod critic tot felul de idei "savante" vehiculate.
In limba romana exista o carte care poate fi cosiderata o lectura de baza in domeniu pentru cei care vor sa inteleaga civilizatiile neolitice care au fost descoperite pe teritorul tarii noastre si,mai larg, in sud estul european. Este cartea avand ca autor pe Marija Gimbutas "Civilizatie si cultura". Cartea este in fapt o serie de articole fundamentale pe tema acestei civilizatii Europene Vechi, cum ii place autoarei sa o denumeasca.
Marija Gimbutas este o entuziasta a vechilor civilizatii neolitice din Europa si tine sa le sublinieze valoarea (le compara cu civilizatiile din Cornul fertil si sudul Anatolie - mai bine studiate si considerate ca leaganul civilizatiei, aratand ca sunt concomitente). Entuziastii vor gasi exact acelasi entuziasm si la Marija Gimbutas, asa ca nu vor fi dezamagiti.
Totusi Marija Gimbutas e un cercetatator serios, si aveti ocazia sa va lamuriti ca oricat de entuziasti ati fi nu puteti sustine opinii extravagante de genul:
1. Poporul roman e cel mai vechi si mai civilizat din Europa (cel putin) pentru ca suntem urmasii civilizatiei Cucuteni sau Turdas. Pentru ca pur si simplu aceste civilizatii sunt anterioare venirii indo-europenilor in Europa, deci nu au nico legatura cu poporul roman.
2. Civilizatia Cucuteni e cea mai speciala din Europa. Nu e asa de speciala.Civilizatii neolitice avansate inrudite cu cea Cucuteni erau si pe teritoriul Ungariei, Serbiei, Macedoniei, Bulgariei, Greciei si sudul Italiei.
3. Limba latina se trage din limba geto-daca care era o civilizatie mai veche dupa cum ne arata civilizatia Cucuteni.. Si latina si geto-daca sunt indo-europene. Adica sunt din alt poveste decat cea cu civilizatile neolitice (Cucuteni si celalalte asemanatoare).

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...