duminică, 29 martie 2015

Sa ai grija de cel bun din tine


Valentin  Uritescu, Sa ai grija de cel bun din tine, Humanitas 2013

Memorialistica e un gen cat se poate de atractiv cu o conditie: să fie sinceritate. Din păcate multă memorialistică este făcută doar în scopuri de imagine şi atunci nu valorează mai mult decât sulul de hărtie igienică care ar fi putut să fie făcut din hărtia risipită cu acea carte.

"Să ai grijă de cel bun din tine" este o carte scrisă cu sinceritate. Uneori chiar şocant de sinceră. Are sub obiectiv tinereţea actorului, ani grei ai căutărilor. Ani când viaţa te încearcă cu lovituri şi ispite, pe ce drum să o iei. Ghidul în viaţă i-a fost învăţătura de acasă: "Să ai grijă de cel bun din tine". Încercări şi ispite pe care vă las bucuria, şi vă sfătuiesc să o faceţi, de a le descoperi voi înşivă.

Partea slabă a cărţii este o "nesinceritate a limbajului". Valentin Uritescu se lasă cucerit de stereotipurile unei anumite educaţii care se reflectă în limbaj şi în apelul la toposuri dintr-o altă epocă, care par un pic ciudate cititorului de astăzi. Dar în mod sigur o să treceţi peste asta, cuceriţi de sinceritatea narativă a autorului.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...