vineri, 13 iunie 2014

Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânätoare

Daniel Focşa, Dan Vizanty.Destinul unui pilot de vânătoare, Institutul European, 2010

Daniel Fosca continuă munca sa de rememorare a eroilor aviaţiei militare româneşti.

Numele lui Dan Vizanty, un as al aerului cu multe victorii la activ, râmâne în principal legat de comanda Grupului 6 Vânătoare de la Popeşti - Leordeni, cel care a asigurat paza cerului Bucureştiului în anul 1944 în faţa din ce în ce mai intenselor bombardamente ale aviaţiei americane.

Cartea cuprinde multe pagini de memorialistică ale eroului aviator. Între acestea se află şi o poveste din categoria viaţa bate filmul. Dan Vizanty, imediat după încheirea războiului mondial, merge într-o misiune umanitară în Austria. Acolo, într-un concurs nefericit de împrejurări, este arestat de autoritățile militare britanice de ocupaţie. Ajunge într-un lagăr de prizonieri. Într-un final este lămurită situația sa şi primeşte permisiunea să se întoarcă în ţară. Moment în care se întâlnește cu un grup de saşi, care emigraseră în Germania atraşi de propaganda lui Hitler, fugiseră din faţa armatelor sovitice, şi acum pribegeau cu o situație neclară. Speranța lor era să se întoarcă înapoi în România.  Asta se întâmplă în puţine luni după încheierea războiului într-o lume distrusă de război, unde practic orice autoritate civilă dispăruse, singura autoritate funcţională fiind cea a armatelot de ocupaţie. Vâzând un ofiţer român, saşii îşi pun toată nădejdea în Vizanty că îi va ajuta să ajungă în ţară.

Cu multe peripeţii Vizanty va reuși să-i aducă la Oradea. Aventurile sunt demne de un film de acţiune făcut la Hollywood.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...