Ceaiul de la ora 5 e un ritual care trebuie respectat cu tot ce e mai bun. Şi nimic nu merge mai bine la ceaşca de ceai decât o prăjitură cu un parfum şi un gust puternic de lămâie.
Ingrediente
Aluat
200 g unt la temperatua camerei
60 g zahăr
250 g făină
Un praf de sare
Crema
6 ouă,
600 g zahăr,
6 lămâi (dacă sunt din cele mari merg şi vreo 4)
125 g făină
Zahăr pudră pentru presărat
Cantitățile sunt pentru o tavă 20x30 cm.
Începeţi cu aluatul. Cu un mixer bateţi zahărul cu untul până când amestecul are un aspect cremos. Adăugaţi făina şi sarea şi frământaţi. Când devine un aluat omogen puneţi-l pe o suprafață dată cu făină şi cu mâinile aplatizaţi cât mai aproape de forma tăvii. Pregătește tava cu hârtia de copt. Transferă foaia de aluat în tavă şi prin presare cu mâna ajustează cât să acoperi toată suprafața tăvii plus marginile.
Pune tava cu aluatul 30 de minute în frigider. După aceea la cuptorul încălzit la 180 grade lasă aluatul să se coacă pentru 15 minute. Lasaţi să se răcească.
În timpul acesta se prepară crema.
Rade coaja la toate cele 6 lămâi, ar trebui să fie vreo două linguri generoase de coajă rasă. Stoarce sucul de lămâie, ar trebui să fie spre o cană de suc.
Bate mai întâi ouăle cu zahărul. Apoi amestecă sucul de lămâie şi coaja rasă. La final adaugă făina. Iese o cremă destul de lichidă.
Turnaţi crema peste aluatul deja copt şi răcit.
Daţi la cuptor la 180 grade pentru încă 30 de minute.
Presăraţi cu zahăr pudra la final. Tăiaţi în pătrăţele.
Vă spun că este mai bună dacă aveți răbdare vreo 24 de ore, înainte de a o mânca.
E o prăjitură destinată ceaiului, are o notă puternică de acru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu