sâmbătă, 22 februarie 2014

Stalin:A Biography

Robert Service, Stalin : A Biography

Personajul istoric nu mai are nevoie de nicio prezentare, a devenit practic tipul dictatorului crud al epocii moderne.

Ambiţia acestei cărți este de a prezenta personajul în mod complex. Pentru autor cel mai mare pericol este acela de a ne limita la descrie astfel de cazuri ca fiind cazuri de persoane cu patologii psihice, scelaraţi ai istoriei, monştri aflaţi în afara umanității.  Robert Service ne arată pe Stalin ca pe un personaj complex, capabil chiar de gesturi generoase, de gentileţe, şi chiar dacă caracterul său poate explica violenţa politică practicată, concluzia este că Stalin este în primul rând produsul unei epoci istorice şi al unui sistem politic.

Astfel Stalin este şi micul Soso, cum era poreclit în copilărie,  un copil dintr-o familie săracă din Georgia (Gruzinia), dar totuşi protejat de mama sa care are mari ambiţii pentru el; este şi tânărul Koba (poreclă pe care permitea celor foarte apropiaţi să o folosească chiar când devenise atotputernicul dictator, era numele unui fel haiduc georgian) un tânăr student la seminarul teologic, care scria poezii romantice nu lipsite de valoare, sub pseudonim, valoare confirmată de faptul că o poezie a fost inclusă într-o antologie de poezie georgiană,  autorul antologiei fiind ignorant asupra persoanei care stătea în realitate în spatele pseudonimului literar. Este şi Stalin (oţel) ,numele de activist comunist, responsabil de moartea a milioane de oameni.

Pentru cei care gustă umorul negru, veţi găsi multe poveşti ca cea pe care o povestesc îndată.

Savanţii sovietici puşi să construiască bomba atomica, evident , foloseau teoriile şi formulele matematice dezvoltate de Einstein. Numai că, în conformitate cu linia partidului comunist, Einstein era un savant imperialist, duşman al clasei muncitoare. Beria şeful NKVD, cunoscut apoi ca şi KGB, echivalentul Securității de la noi, îl întreabă pe Stalin ce să facă în această situație.  Stalin răspunde: "Lasa-i în pace. Poţi să-i împuşti mai târziu."

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...