Sattareh Farman Farmaian, Dona Munker, Daughter of Persia,
Subiectul Iran este unul de actualitate. Subiectul Iran trezeste curiozitate. In ochii nostri este o tara foarte diferita, cu femei obligate sa poarte voaluri din cap pina in picioare, si barbati care pling in mari adunari publice moartea unui profet asteptat sa renasca. O tara pe "lista neagra" a celor care sunt o amenintare pentru pacea mondiala.
Dar care este adevarul? Cum se vad iranienii?
Cartea "Daughter din Persia" este o marturie extrem de pesronala asupra Iranului. Si de aceea foarte autentica.
Sattareh Farman Farmaian este un destin exceptional, in primul rand. Intr-un Iran unde prin traditie femeile sunt destinate sa fie doar sotii si mame, Sattareh este o femeie care a facut cariera. Provenita dintr-o familie cu origini regale, insa iesita din favorurile puterii politice, tatal lui Sattareh are o viziune extrem de progresista: constient ca vremea unei cariere politice a familiei sale este apusa, este convins ca viitorul este al celor educati. Si toti copii sai (vreo 32 ca in orice familie musulmana care se respecta) baieti si fete fara discriminare au fost trimisi la cele mai bune scoli pe care si le-au permis. Sattareh urmeaza o scoala a unor misionari americani, si, indragostita de invatatura, va pleca si va studia in America. Se intoarce acasa si lucreaza pentru realizarea unei structuri de asistenta sociala in Iran, ducand o viata cu bune si cu rele intr-o tara care este condusa dictatorial de sahul Pahlavi. Revolutia islamica din 1979 ii pune viata in pericol si este nevoita sa se exileze definitiv in America.
Avem o marturie asupra unui Iran vazut de o femeie educata, care-si iubeste tara, si o vede lucid cu bune si cu rele.
Cutremuratoare si plina de invataminte (inclusiv pentru Romania) este constatarea pe care o face: o tara care si-a distrus elitele, in ciuda eforturilor pe care le face sa iasa din subdezvoltare si constientizarea problemelor, in ciuda revoltelor si revolutiilor, pare sa fie condamnata sa repete aceleasi greseli care conduc spre totalitarism, saracie, ura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu