joi, 25 iulie 2013

Mihai Viteazul era grec?

Toata lumea invata la scoala ca Mihai Viteazul era fiul domnitorului Patrascu cel Bun. Asa pretindea insusi celebrul domnitor.

Lucrurile nu sunt simple. Cronica lui Radu Popescu spune ca era in fapt fiul Teodorei facut cu un negustor grec pe vremea cand se afla in Targul de Floci.

De altfel varsta pe care i-o atribuie documentele austriece domnitorului (43 de ani in 1601) nu prea se potriveste cu data mortii lui Patrascu cel Bun la 1558, mai ales ca Patrascu, se stie, era grav bonav in ultimi ani ai vietii, cautind leac la doctorii din Sibiu.

Pe de alta parte, Iorga, desi remarca si el dificultatile filiatiei din Patrascu, arata ca sunt totusi si argumente pentru. Unul puternic este ca Marcu, un fiu al lui Petru Cercel, domnitor care descindea si el din Patrascu cel Bun, a facut o frumoasa cariera la curtea lui Mihai, ba chiar a fost numit un fel de reprezentant al sau in Moldova pe vremea cand Mihai a stapanit aceasta provincie romaneasca. Ba chiar, in cadrul unor trative cu turcii, Marcu a fost propus ca ostatec, ceea ce confirma ca acest Marcu era cunoscut a fi din familia lui Mihai Viteazul.

Fie fiu natural al lui Patrascu, fie nu, cert este ca Mihai a crescut intr-o familie greceasca. Teodora, mama lui Mihai, este cunoscuta ca fiind din familia unui influent grec, Iane Cantacuzino, bogat si cu mare inflenta in politica otomanilor, ajuns si Ban al Olteniei. Nu trebuie ascuns ca datorita protectiei acestui personaj, care in unele cronici este dat ca fiind unchi al lui Mihai, Mihai Viteazul a facut cariera, a strans el insusi avere, si atunci cand imprejurarile i-au permis, prin complicate intrigi si mituiri la curtea padisahului otoman, a pus mina pe domnia Tarii Romanesti.

Nicolae Iorga - Istoria lui Mihai Viteazul, vol. 1-2, EdMinerva, 1979

Un comentariu:

Lucian spunea...

din moment ce istoriografia noastra zice ca a fost un mare patriot roman sunt sanse bune sa nu fi fost roman.

pen` ca cel mai mare patriot roman a fost Carol I, sa nu uitam; care era neamt sadea.

atunci ce mare lucru un grec? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...