sâmbătă, 13 aprilie 2013

Promenada prin Bucurestiul de altadata

Dealul Mitropoliei, N. Barabas
Desi astazi pare un lucru extrem de firesc sa iesi sa te plimbi pe strazile Bucurestiului, acum mai putin  de 200 de ani acest lucru era efectiv imposibil, pentru ca in afara de niste ulite stramte si prafuite nu aveai pe unde sa te plimbi.
Putini stiu ca primul bulevard amenajat pentru promenada din Bucuresti dateaza de la 1832 si este drumul ce urca de la Piata Unirii spre Mitropolie. Drumul a fost amenajat prin grija generalului Kiseleff, guvernatorul Principatelor Romane in numele Rusiei care le ocupase la acea vreme. Cateva case au fost demolate, dupa ce proprietarii au fost despagubiti, pentru a face loc unei strazi largi si drepte. Bulevardul a fost dotat cu peluze de flori, lampioane care stateau aprinse pina tarziu si banci pentru plimbaretii obositi. Sus pe deal, la acea vreme nu erau cladiri inalte care sa obtureze privelistea, s-a amenajat o "belvedere" asa cum se poate vedea si dintr-un desen contemporan epocii. 
Si ca tot vorbeam de plimbari, primul serviciu de transport public din Bucuresti este autorizat la 19 mai 1848  un serviciu de trasuri omnibus spre Baneasa. Probabil ca revolutia de la 1848 care a izbucnit nici o luna mai tarziu a pus capat acestui experiment, caci nu se stie nimic despre cum au functionat lucrurile.(Agia Bucuresti, 5007/1839, f. 363)

2 comentarii:

ici-colo.ro spunea...

trasuri omnibus in Bucuresti, in 1848??? habar nu aveam de ele, sincer...

Felix Tudoriu spunea...

Iesea lumea deja la Sosea, era cerere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...