duminică, 21 aprilie 2013

Catch 22

  Joseph Heller, Catch 22, Polirom, 2010 
Catch 22 este o carte de referinta a literaturii americane. In plus este o carte extrem de amuzanta si e pacat sa nu o ctiti daca dati de ea. E din seria literaturii de razboi in stilul Svejk, unde realismul alterneaza cu absurdul, totul povestit cu mult umor.
Yossarian, personajul principal, este pilot de avion de bombardament in Al Doilea Razboi Mondial. Parafrazand stupidele formulari militare Yossarian are o singura misiune: sa scape cu viata sau sa moara incercand asta.
Cel mai bun mod sa chiulesti de la razboi este sa faci rost de un certificat medical. Yossarian crede ca toti cei care participa la un razboi sunt nebuni de legat si ar merita un certificat medical pe motivul acesta. Doc Daneeka, responsabilul de sanatatea soldatilor in baza aeriana unde se fla Yossarian, e de acord cu asta. Dar exista o problema. Daca ti-ai dat seama ce nebunie e razoiul si ceri sa pleci acasa pe acest motiv, inseamna ca deja ai depasit nebunia, deci el ca medic nu poate decat sa constate ca te-ai insanatosit si nu mai poate sa-ti dea certificatul medical cu care sa fentezi razboiul. Asta e Regula 22.
Heller are un stil specific de a alterna momentele de un realism brutal si comic, cu descrieri care creaza o atmosfera suprarealista, totul mergand spre ideea sa centrala, razboiul este absurd.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...