sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Abdicarea regelui Mihai. Documente diplomatice inedite

Abdicarea regelui Mihai. Documente diplomatice inedite, Mark László-Herbert, Humanitas 2010,

Cartea ofera o perspectiva contemporana a evenimentelor imediat premergatoare, din timpul evenimentelor si imediat dupa, privind abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 2010.

Cartea confirma lucruri pe care deja le cunoastem depre evenimente, dar aduce si cateva amanunte "picante".
In primul rand este confirmata buna credinta a regelui Mihai in aceasta desfasurare de evenimente. Demersurile sale, asa cum sunt ele consemnate de cancelariile occidentale, dezvaluie o persoana angajata sa -si faca datoria, atat timp cat este posibil ca actiunile sale sa mai aiba vreo semnificatie in fata cotropirii Romaniei de catre comunisti.  Desigur apar pe acest fond si ingrijorarile umane legate de posibilitatea de a fi lichidat, precum si raul pe care il vor suferi persoanele apropiate regelui.

Partea mai putin placuta este constarea cat de cinica poate fi diplomatia internationala. Desi de inteles, si explicabila aceasta atitudine in contextul international de atunci, este dramatic a  constata cum i se refuza regelui Mihai , de catre cancelariile occidenale, orice ajutor, inclusiv i se refuza pina si posibilitatea de a primi un sfat. 

In final, amanuntul picant, putin cunoscut. Diplomatia occidentala vehicula in perioada 1945-1947 posibilitatea ca fostul rege Carol al II-lea, tatal lui Mihai, care abdicase in 1940, sa se afle in contact cu sovieticii pentru ca sa revina pe tron, cu asentimentul lui Stalin. Dovezile in acest sens amintite in aceste documente diplomatice nu sunt foarte concludente, dar probabil ca nu exista atata preocupare la nivelul unor functionari atat de putin dispusi la fabulatii, ca cei din departamentele de afaceri externe, daca ceva adevarat nu ar fi fost.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...