sâmbătă, 26 mai 2012

Pâine

Cea mai simplă reţetă de pâine.

Ingrediente:


  • 1 kg faina alba,
  • 630 ml apa, uşor călduţă
  • 3 plicuri de drojdie uscata (a 7 grame) sau 3 cuburi de drojdie proaspata,
  • 2 linguriţe de sare,
  • 2 linguriţe de zahăr.
Puneţi făina într-un castrin suficient de mare sau chiar pe masa de gătit. faceţi în mijlocul grămezii o groapa. În aceasta turnaţi jumătate de apă, puneţi drojdia, sarea şi zahărul. Încorporaţi aducînd uşor făine de pe margini spre centru. După ce aţi încorporat turnaţi şi restul de apă. Frământaţi cu mîinele presărate cu făină până cănd se obţine un aluat car se desprinde uşor de pe mâini şi de pe vas, destul de elastic. Nu vă chonioţi prea mult cu frământatul, în maxim 5 minute ar trebui să fie gata. În funcţie de calitatea făinii este posibil să fie nevoie de ceva mai multă apă sau mai puţină, aşa că puteţi să ajustaţi cantităţile de făină sau apă.

Puneţi aluatul într-un vas, sau lăsaţi-l în vasul în care aţi frământat, acoperit cu un şervet, într-un loc călduţ (să fie vreo 21 grade cel puţin) ferit de curenţi de aer. Lăsaţi la crescut cel puţin o oră.

Luaţi aluatul şi frământaţi-l vreo 30 de secunde. Daţi-i forma pe care doriţi să o aibă în final (eu am făcut nişte chifle). Tăvile în care puneţi aluatul este suficient să le presăraţi cu puţină făină. Mai lăsaţi să mai crească vreo oră. 

Puneţi în cuptorul încins la 220 grade.

Un secret, pentru orice pâine, este ca, la începutul coacerii, să puneţi în cuptor o sursă de aburi )de exemplu o tacă cu puţină apă). Lăsaţi vreo 15 minute la copt cu aburi, după care scoateţi din cuptor sursa de aburi.

Mai coaceţi 15-30 minute (depinde de calitatea făinii, mărimea pâinilor). E gata.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...