vineri, 2 martie 2012

Transilvania obiect de lupta intre bulgari si unguri

Cam asa arata Bulgaria in conceptia vecinilor nostri de la sud de Dunare pe la anul 900 adica cand maghiarii au inceput sa-si faca simtita prezenta in Panonia.

Partea interesanta este ca istoriografia noastra ignora cu desvarsire stapanirea bulgara de la nord de Dunare. Desi Bulgarii sunt pomeniti in celebra Cronica a Notarului Anonim al Regelui Bela pe care o citam cu multa ardoare pentru a dovedi prezenta romanilor in Transilvania la data cuceririi maghiare.

Ca stapanirea bulgara s-a intins cam cat arata pe harta, e verificabil din diverse surse. Dupa ce francii au distrus hanatul avar din Panonia, a ramas un vid de putere, pe care in parte l-a umplut taratul bulgar care in sec. al IX-lea se afla in plina expansiune. Sunt numeroase documentele occidentale care pomenesc confruntarile dintre franciii ajunsi pina in Campia Dunarii de mijloc si bulgari, aflati si ei tot pe acolo.

Cronicarul anonim de informeaza ca ungurii nu s-au luptat numai cu Gelu (presupus roman, desi tot asa de bine putem sa presupunem ca e vorba de un Gyula), ci si cu Glad (de presupus a fi bulgar), Ahtum, (dupa nume aproape sigur bulgar) si mai ales Ducele Salan nepotul lui Kean care vine sa se lupte cu Arpad cu o armata de bulgari si greci.

Amuzant este ca, ca istoriografi de-ai nostri, (Stefan Pascu) critica textele lui Anonimus si incearca sa stabileasca aceste evenimente nu in Transilvania,ci undeva mai in sudul Dunarii. Folosind cam aceleasi argumente cu care istoriografii unguri critica scrierile lui Anonimus, si incearca sa stabileasca evenimentele respective nu in Transilvania, ci in sudul Dunarii, pentru a demonstra ca nu e vorba de vlahi transilvaneni, ci de vlahi sud-dunareni in respectiva Cronica. Curat dat cu stangul in dreptul.


2 comentarii:

ici-colo spunea...

este o chestiune de orgoliu national: bine dom`le, ungurii, turcii, rusii etc... dar pana si bulgarii ne-au stapanit? nuuuu, bulgarii nu...

felix tudoriu spunea...

Am descoperit ca exista o lucrare serioasa romaneasca, dar desfiintata de Iorga cu tot cu autor, ca nu dadea bine la istoria nationala, si trecuta astfel in uitare, despre Regatul gepid. O sa revin cand o sa pun mina pe ea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...