Tariq Ali, Cartea lui Saladin, Humanitas, 2011
Un roman istoric despre Saladin, eroul lumii arabe in calitatea sa de personaj care a condus lupta musulmanilor de alungare a cruciatilor din Orientul apropiat, cu marea izbanda de a relua cetatea Ierusalimului de la acestia.
Cartea are un fir narativ compus cam scolareste: un scrib consemneaza povestile despre Saladin, iar pentru diversitate totul este impanat cu o intriga de harem.
Totusi viata sultanului Saladin, precum si exotismul lumii sale sunt suficient de interesante ca sa tina cititorul in priza.
Saladin e un personaj usor de manipulat propagandistic. Pe de o parte este un erou care indeamna la unitatea musulmanilor impotriva mai puternicilor crestini, un mesaj mereu actual si puternic in lumea musulmana. Pe de alta parte, Saladin a manifestat in multe situatii toleranta, deci se poate lansa si un mesaj de toleranta printre musulmani in numele sau.
Cea mai indrazneata idee lansata de autor este aceea ca lumea musulmana este slaba prin aceea ca jumatate din popukatia sa este in afara vietii active: femeile. Si incearca sa lanseza o dezbatere precum ca in religia islamica originara nu exista vreo interdictie pentru femei de a lua parte la viata activa.
2 comentarii:
Da, Saladin a fost mai degraba un cetatean al planetei Pamant decat decat un musulman: sa nu uitam ca imediat dupa victoria de la Hattin asupra cruciatilor din Palestina l-a dat mortii pe seniorul de Chatillon, comandantul fortaretei Krak de Chevaliers, pentru motivul (real) ca acesta nu isi respectase angajamentul de a permite trecerea pelerinilor musulmani catre Mecca; iar cateva minute mai tarziu i-a daruit viata, cu generozitate cavalereasca, regelui de Ierusalim. Tot un crestin...
Saracutul, nu areusit nici macar sa merag in pelerinaj la Mecca, era prea ocupat cu descapatanarile...
Trimiteți un comentariu