vineri, 28 octombrie 2011

Privind in soare

Julian Barnes, Privind in soare / Staring at the Sun, traducator Mihai Moroiu, Bucuresti, Nemira, 2011

Nu am mai scris nimic despre Julian Barnes de ceva vreme. Era si cazul sa revin cu o carte a lui, tinand seama ca tocmai a luat premiul MAN pentru The Sense of Ending. Astfel autorul primeste si o recunoastere britanica, pentru ca, daca ne-am lua dupa premiile primite pina acum, Julian Barnes pare un fel de autor francez de limba engleza.

Nu am citit inca The Sense of Ending, dar va recomand o carte care se gaseste deja prin librarii, Privind in soare. Barnes este ocupat, ca in mai toate cartile lui din ultimii ani de devenirea omului, si poate ar merita si nota, devenirea omului in contextul societatii contemporane.

Este o carte despre cele sapte minuni ale lumii fata de care deseori uitam sa le remarcam miracolul:


  1. sa te nasti
  2. sa fii iubit
  3. sa fii deziluzionat
  4. sa te casatoresti
  5. sa dai nastere unei fiinte
  6. sa primesti intelepciunea
  7. sa mori.
Cum regasim minunea din aceste lucruri noi oamenii moderni, fiinte conditionate de ratiune, care nu ne smulgem hainele de deznadejde ca anticii, nu ne sinucidem de rusine ca personaje celebre ale istoriei, nu murim cu pocainta si nadejde, nu ne razbunam cu cruzime pe cei care ne-au facut rau, cel mult ne ducem in padure si urlam la cer ca Unchiul Leslie?

Simplu. A descoperit asta Jane (personajul principal al cartii) intr-o calatorie in China. Asa cum se deosebeste jadul bun de jadul rau... te uiti la el.

Si asa poate vom avea sansa sa privim in soare. Si poate si suporturile de mingi de golf vor ajunge sa infloreasca, cine stie...Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...