Prinzându-mă o nostalgie după excursia din Belgia şi cârciumioarele de pe acolo am încercat o reţetă cu specific.
Ingrediente:
- 100 g unt
- o ceapă mare
- 3 căţei de usturoi
- un kilogram de carne de vită de calitate.
- 700-800 ml bere neagră (dacă e şi belgiană cu atât mai bine)
- 4 felii de pâine nu foarte proaspătă
- muştar potrivit de iute
- jumătate de linguriţă de cimbru
- sare şi piper după gust
Puneţi ceapa şi usturoiul, tăiate mărunt, 4-5 minute la călit în unt într-o tigaie întinsă de prăjit. Apoi puneţi carnea tăiată în cuburi potrivit de mari. Lăsaţi să se rumenească un pic şi întoarceţi bucăţile de carne cât să se rumenească pe toate părţile. Când carnea şi-a schimbat la suprafaţă culoarea (durează câteva minute) turnaţi carnea cu sucul rezultat într-un vas mai mare. Turnaţi berea, cimbrul şi săraţi şi piperaţi după gust. Nivelul lichidului ar trebui să fie numai atât cât să acopere carnea. Dacă mai e nevoie adăugaţi ceva mai multă bere. Daţi la un foc mediu. Ungeţi feliile de pâine cu muştar şi puneţi-le deasupra peste carne cu faţa unsă în jos. De regulă sunt necesare 4 felii, dar vă puteţi adapta în funcţie de mărimea oalei. Acoperiţi parţial cu un capac şi lăsaţi la fiert o oră şi jumătate spre două ore până când lichidul scade transformându-se într-un sos.
Se consumă inclusiv feliile de pâine care capătă un gust senzaţional.
În fotografie am pus şi o garnitură de orez sălbatic.
Un comentariu:
dupa ce am gustat-o pot spune, cu mana pe pipota, ca aceasta destrabalata flamanda este o mare grozavie! chiar si fara bere belgiana :)
Trimiteți un comentariu