marți, 24 mai 2011

Risotto cu ciuperci

Trebuie să recunosc că în ignoranţa mea, până nu demult, risotto însemna orez fiert cu ceva. Am descoperit că lucrurile stau puţin diferit şi pot fi fenomenal de gustoase.

Ingrediente
275 g orez
250 g ciuperci
750 ml supă de legume (se poate face instant cu ceva concentrat)
1 ceapă
3 căţei de usturoi
250 ml vin alb demidulce sau demisec
o crenguţă de rozmarin (sau o linguriţă de rozmarin uscat de la pachet de mirodenii)
100 g unt
2 mâini de caşcaval ras
sare şi piper după gust

Ustensile: O oală suficient de mare pentru călit şi fiert, tavă pentru copt

Fierbeţi ciupercile tăiate în jumătăţi câteva minute în supa de legume. Scurgeţi şi lăsaţi să se răcească. Păstraţi supa după fierbere.
Dacă aveţi ciuperci marinate la borcan puteţi sări peste această etapă. Scurgeţi ciupercile. Sucul de ciuperci marinate amestecaţi-l cu supa.

Puneţi ceapa şi usturoiul , tăiate mărunt la călit, în unt, vreo 5 minute. Adăugaţi ciupercile şi mai lăsaţi vreo 7-8 minute. Amestecaţi din când în când ca să se prăjească uniform.
Turnaţi orezul. Lăsaţi vreun minut două şi amestecaţi energic ca să se îmbibe bine tot orezul cu sucul de unt şi ciuperci, evitând în acelaşi timp să se ardă.
Adăugaţi supa, vinul, rozmarinul, sarea şi piperul şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu până cînd dă în clocot şi încă 4-5 minute după.
Stingeţi focul şi transferaţi toată compoziţia în tavă. Daţi la cuptor la 150 grade şi lăsaţi vreo 15 minute. După acest timp aşterneţi şi caşcavalul ras deasupra. Mai lăsaţi vreo 20 de minute la cuptor. Este delicios.

Din cantităţile arătate ies cam 4 porţii.

Un comentariu:

Bucataras spunea...

Arata ca o prajitura, dar nu e... :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...