duminică, 15 mai 2011

Kulfi

Pentru că e deja cald afară, ceva ca să vă răcoriţi, mai puţin bucătarul, şi o să vedeţi îndată de ce.

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte (lapte integral)
  • 50 g zahăr (cantitatea poate varia după cât de dulce doriţi să fie)
  • doi pumni de fistic fărâmiţat
  • 1/4 linguriţă cardamon măcinat
E de preferat să aveţi un vas de fontă (ceaun).

Puneţi laptele la fiert. Cînd este aproape să dea în foc daţi focul la minim, şi începeţi să amestecaţi constant. Şi amestecaţi,  şi amestecaţi... Asta până când laptele scade cam la 35-40% din volumul iniţial. Înseamnă cam o oră şi ceva de amestecat. Nu vă întrerupeţi din amestecat (decât eventual perioade foarte scurte de timp, câteva secunde să se mai odihnească mâna) pentru că laptele se va arde şi nu mai iese nimic.Aveţi grijă să amestecaţi în toată masa lichidului, mai ales spre pereţii vasului unde tinde să se adune grăsime care se afumă uşor.  Când estimaţi că sunteţi aproape de final, adăugaţi zahărul, fisticul şi cardamonul.
Daţi într-un recipient (de plastic vă recomand eu) la congelator. Până când se solidifică mai amestecaţi din când în când pentru ca să evitaţi să se formeze prea multe ace de gheaţă.
Când îl serviţi tăiaţi calupuri cu un cuţit dat prin apă caldă. Lăsaţi un pic să se dezgheţe.
Vă spun că merită efortul.

P.S. Dacă sunteţi un pic mai comozi puteţi folosi lapte condensat care mai scade din timpul de fierbere la 10-15 minute. Pe la noi e mai rar. Folositi corespunzător cantităţii de lapte care ar trebui să rămână după fierbere adică cam 350-400 ml. Atentie, deobicei laptele condensat este îndulcit (chiar exagerat de îndulcit), aşa că nu mai e nevoie de zahăr.

2 comentarii:

Bucătăraş spunea...

O oră şi ceva de amestecat?!
uuuuuuuuuuuuuuu....da arata asa bine...:((

felix spunea...

Prezentarea ca prezentarea, dar gustul este divin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...