luni, 9 mai 2011

Calea Norilor Albi

Lama Anagarika Govinda , Calea Norilor Albi, 2004

Pentru că tocmai am citit viaţa lui Buddha în formă de bandă desenată am vrut să citesc ceva mai mult. Dar ce? Nu sunt chiar un entuziast New Age gata să cadă în transă la orice incantaţie cu iz oriental. Precum la jocul televizat am întrebat un prieten. Şi deşi nu am câştigat milionul de dolari am câştigat lectura unei cărţi bune.

De ce anume Anagarika Govinda? Pentru că există posibilitatea de a înţelege ceva mai mult. Pentru că se poate reface un traseu, geografic, dar mai ales spiritual împreună cu acesta. Lama Anagarika Govinda este pe numele său primit la naştere Ernst Lothar Hoffman. Adică prin el refaceţi traseul unui european care găsit în Budismul tibetan propria sa cale spirituală. Mai mult, Ernst Lothar Hoffman, a făcut acest lucru pe la începutul secolului al XX-lea, pe vremea când teribilismul hippie sau manifestările New Age nu făcuseră din budism o modă pentru tineri occidentali debusolaţi.

Cartea de faţă este o carte de călătorie în Tibet. Cartea descrie un traseu geografic, dar mai ales este traseul formării spirituale a autorului. Ca european, Govinda este o punte prin care puteţi trece peste neînţelegerile culturale, entuziasmări deşarte, false percepţii, hiperbolizări fără fond, şi astfel să pricepeţi câte ceva din esenţa spirituală a budismului în varianta sa lamaistă.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...