vineri, 1 mai 2009

Pavilionul cancerosilor


Alexandr Soljenitin, Pavilionul cancerosilor, Ed Univers,2 vol. 2009

Pentru cine a ramas cu impresia ca Soljenitin este doar un scriitor dupa valva mai ales politica decat literara a Arhipelagului Gulag, trebuie sa citeasca Pavilionul cancerosilor. Soljenitin, dincolo de curajul de a aborda teme care au zguduit lumea, prin descrierea universului concentrationar comunist, este un mare scriitor.
Pavilionul cancerosilor este in fapt o parabola. Pavilionul cancerosilor este sistemul comunist. Unde se aplica tratamente, unde se distribuie iluzii, unde este fara indoiala suferinta, unde se poate si rade, unde poate chia exista prietenie si iubire, dar ceea ce poate este cel mai important a se spune este ca acolo nu mai exista speranta, ca aceasta a murit inainte de orice tratament, orice iluzie.
Soljenitin este desavarsit in a descrie caractere, din colectia de pacienti si doctori, printr-o stapanire fara a egal a schimbarii tonului, ritmului curgerii fraze, dupa cum perspectiva faptelor se muta de la un personaj la altul.
Astfel prezinta Soljenitin o farama din drama existentei in comunism, cu o tristete anuntata din titlu, fara drame catastrofice, fara eroi, fara ticalosi absoluti, ci doar cu victime ale unui cancer: comunismul.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...