joi, 19 februarie 2009

Confesiunile unui cafegiu


Gheorghe Florescu, Confesiunile unui cafegiu, Humanitas,2008

O carte cu adevarat unica din mai multe puncte de vedere. Gheorghe Florescu, prin experienta s-a personala se afla intr-o pozitie exceptionala pentru a spune o astfel de poveste exceptional. Gheorghe Florescu, nascut in 1944, isi face o cariera in comertul socialist al anilor 60-70-80, in principal ca si renumit vanzator de cafea preparata dupa metoda faimosilor negustori cafegii armeni. Din aceasta pozitie Gheorghe Florescu se afla la o intersectie intre istoria mare (istoria Romaniei comuniste isi gaseste o reflectare interesanta in istoria comertului in special cel de cafea, deosebit de sensibil la comandamentele politice) si istoria mica, istoria artei de a supravietui intr-un regim totalitar dus la extrem, in care se perinda o galerie fascinanta de oameni simpli, militieni, securisti, inalti functionari comunisti, scriitori, medici , artisti, toti uniti de interesul de a obtine acea marfa rara in vremurile comuniste, cafeaua. In plus, cartea este unica, pentru ca, desigur, Gheorghe Florescu nu este unic intre armatele de vajnici organizatori ai comertului de stat socialist, dar dumnealui poseda in mod evident un mod superior de receptare a faptului cotidian si calitati de scriitor ceea ce i-a permis sa transpuna aceasta experienta a sa intr-o carte, intrunire de calitati si situatii probabil irepetabile.

Cartea este un document inegalabil despre realitatea existentei cotidiene a cetateanului Romaniei socialiste, document mai graitor decat biblioteci intregi de studii si colectii de documente despre comunism.

Mizeria morala, compromisul permanent sunt constantele acestei existente care frapeaza chiar mai mult decat lipsurile materiale generalizate descrise.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...