
Julian Barnes, Pedantul in bucatarie, trad Marian Radu, Nemira, Bucuresti, 2006
O adevarata delectare intelectuala sub forma de tratat gastronomic. Julian Barnes ofera fara ostentatie un exemplu de virtuozitate in a descrie provocarile experientei cunoasterii astazi, in epoca post(hiper)moderna , unde suntem asaltati de informatie fara ca aceasta sa garanteze mai multa cunoastere, ba chiar dimpotriva. Toate acestea expuse ca aventura domestica in ale gatitului, cu umor cat se poate de britanic.
Supusi unei informatii invadante, care doreste sa ni se impuna autoritar ca traditie, moda, expertiza profesionala, sau orice alta forma autoritara, demersul de a accede la cunoastere in sensul ei de exeperienta utila devenirii noastre, devine unul dificil. Paralela cu demersul bucatarului amator in fata diverselor optiuni gastronomice este relevanta si revelatoare. Incercati reteta cu cele 2,5 kg de rosii carora trebuie sa le scoti samburii pentru a atinge rezultatul. Cei care vor citi cartea vor intelege...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu