joi, 14 august 2008

Forme de represiune in regimurile comuniste



cooordonatori Cosmin Budeanca, Florentin Olteanu, Forme de represiune in regimurile comuniste, Polirom, Iasi, 2008,
Despre legatura dintre dictaturile comuniste si represiunea salbatica impotriva propriilor cetateni niciodata nu se poate considera ca s-a spus totul.
Cartea de fata aduna o serie de contributii care au fost prezentate la simpozionul "Forme de represiune in regimurile comuniste" tinut inperioada 12-14 iulie2007 la Sambata de Sus.
Sunt abordate sub cele mai diverse ipostaze mecanismele de exercitare a violentei fizice si psihice prin care regimul comunist din Romania a inteles sa asigure obedienta romanilor fata de acest regim politic detestat. Se regsesc, de asemena, contributii extrem de interesante legate de represiunea comunista in Basarabia, precum si in Bulgaria, care pare sa fi cunoscut una dintre cele mai violente campanii de anihilare fizica cvasitotala a elitelor in perioada de preluare a puterii de catre comunisti. De altfel, nu pot sa nu surprind propriul refuz al ratiunii de a face vreo clasificare al gradului de violenta pe care le-au exercitat regimurile comuniste in diversele tari din Europa de Est, atunci cand statisticile pe care se pot baza astfel de clasificari reprezinta in fapt suferinta umana incomensurabila.
Mi-au atras atentia articole precum cel al lui Mihai Burcea "Marea Adunare Nationala, girantul CC al PCR" care cuprinde o foarte interesanta analiza institutionala a regimului comunist din Romania,sau al lui Andrei Burcea "Profilul reeducatorului. Biografia lui Gheorghe Craciun" personajul fiind o figura principala printre tortionarii de la penitenciarul Aiud.
Cu articolul "Preotii fagaraseni in atentia Securitatii" Adrian Nicolae Petcu realizeaza un tablou extins al unei opozitii, nu intotdeauna foarte spectaculoasa, dar extrem de activa si larg sustinuta fata de regimul comunist in aceasta regiune istorica a Romaniei.
O imagine a modului in care erau mistificate realitatile problematicii libertatii religioase de catre regimul comunist din Romania, precum si o anumita doza de acceptare a acestei mistificari de catre factorii politici din "lumea libera" este redata de articolul "Problema libertatii religioase in relatiile romano -americane. Studiu de caz: vizita congresmenilor Cristopher Smith, Frank Wolf si Tony Hall in Romania" de Denisa Florentina Bodeanu.
Foarte realist si profund studiul "Identitati etno-culturale la este de Prut in contextul regimului totalitar comunist sovietic" de Lidia Prisac care, dincolo de inevitabilele pasiuni in problema nationala si relatia cu romanii de dincolo de Prut, vine sa explice realitati prezente oarecum deconcertante pentru un observator superficial.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...