duminică, 8 iunie 2008

Napoleon III cel neiubit


Lucian Boia, Napoleon III cel neiubit, Humanitas, Bucuresti, 2008


Lucian Boia ramane in primul rand un pasionat al istoriei istoriilor. Cunoscut pentru explorarile sale in istoria imaginarului si mentalitatilor, starnind senzatie cu "Istorie si mit in constiinta romaneasca", abordeaza acum o tema care i se potriveste ca o manusa, si anume pe Napoleon al III-lea imparatul Frantei.


Napoleon al III-a este in primul rand un personaj de controversa istorica majora. Aflam, tot de la Lucian Boia, ca nici pina astazi imaginea sa in istoriografia francaza "oficiala" nu este clarificata.


Un astfel de subiect incita pe un autor ca Lucian Boia care scrie mai putin o biografie a imparatului, si mai mult un studiu al acestei controverse istoriografice. Caci in functie de distanta in timp, de abordarile politice ale unui moment sau altul, istoria lui Napoleon al III-lea s-a scris in cele mai divese tonuri, de la detractare absoluta, un politician lipsit de scrupule care a condus Franta la momentul unei catastrofe - infrangerea in fata germanilor la Sedan, pana la adulatie, e drept mai rara, a unui vizionar care a luat-o inaintea timpului sau. Aceasta istorie a istoriilor despre Napoleon al III-lea constituie substanta cartii lui Lucian Boia, si partea cea mai pasionanta.


O alta contributie intresanta a lui Lucian Boia, si de o originalitate de necontestat, este raportul dintre crearea Statului Roman, cu momentul sau culminant 24 ianuarie 1859, si politica lui Napoleon al III-lea. Astfel crearea Statului Roman este analizata din perspectiva de proiect al lui Napoleon al III -lea, si mai ales plecand de la constatarea ca acest proiect a fost ,poate, unicul care se apropie de o reusita integrala a controversatului imparat. In consecinta, daca Napoleon al III-lea este un personaj care si-a "castigat" o posteritate indoielnica la el acasa, in mod explicabil, dar intrigant fata de ciudateniile istoriei, se bucura de admiratia constanta in randul unui popor indepartat, a romanilor.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...